.

Praktijkspeuren

Praktijkspeuren

Praktijkspeuren

Bij Praktijkspeuren wordt zo snel mogelijk een vermist persoon opgespoord, waarbij de hond, samen met zijn geleider (handler) een menselijk spoor uitwerkt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van datgene wat de hond van nature heel goed kan: het gebruiken van zijn neus. De hond leert de specifieke geur van 1 persoon te volgen, en geuren van andere mensen (en dieren) te negeren.

Praktijkspeuren vraagt veel van het concentratievermogen van uw  hond. Maar ook u als zijn geleider bent intensief bezig. Gedurende de lessen kent u de route niet en moet u vertrouwen op de neus van uw hond. U leert daarbij de lichaamstaal van uw hond te lezen.

Tijdens de training loopt een spoorlegger (de vermiste persoon) een bepaalde route en verstopt zich daarna. Aan het begin van het spoor krijgt uw hond de geur van deze persoon aangeboden. De hond leert deze geur te volgen. Daarbij loopt de hond aan een lange (speur)lijn en in een tuig.  U leert hoe u de speurlijn het beste kunt hanteren, hoe te reageren als de hond het spoor bijster is en u leert alles over de invloeden van verschillende weers- en omgevingsomstandigheden.

De lessen worden vooral in het bos in Amerongen gegeven (op het moment alleen op zaterdag) dus u en uw hond zijn lekker buiten bezig. Zowel de honden als hun geleiders beleven er veel plezier aan.

Alle honden kunnen speuren, het maakt niet uit van welk ras zij zijn, of welke leeftijd zij hebben. De speurlessen worden één op één gegeven, zodat rekening kan worden gehouden met wat u en uw hond willen en kunnen. De activiteiten en vorderingen worden per les bijgehouden. Zo worden de lessen vakkundig opgebouwd naar een hoger niveau.

Bent u geïnteresseerd in Praktijkspeuren en wilt u zelf ondervinden hoe dit precies in zijn werk gaat? Meldt u dan aan voor een proefles.

banner-praktijkspeuren